Mår og dådyr.

Efter Birthe´s indlæg om mår og dådyr i det seneste nummer af Drejø Posten, er det nødvendigt, at øen finder nogle konstruktive og holdbare løsninger på problemerne.

Mange har gennem årene været frustrerede, især over dådyrene. Derfor opfordres alle til at deltage i debatten, og komme med deres meninger og gerne forslag til løsninger.

Her er mit bidrag:

Mår.

Måren kan anrette betydelige skader på huse, hvor de ødelægger isolering og eventuelt indretter deres toilet på loftet, som i Birthe´s tilfælde. Der har tidligere været tilfælde, hvor hele taget måtte skiftes for at udskifte isoleringen. Huse med stråtag er konstant udsat for mårens besøg og ødelæggelser. Omkostningerne til renoveringer af skaderne kan løbe op i mange tusinde kroner, og der er oftest ikke nogen forsikring der dækker.

Måren er et yderst effektiv rovdyr, der jager, fanger og dræber sine byttedyr. Måren tager æg og fugleunger, og kan nemt ryde en hele hønsegård på kort tid.

Gennem de senere år er der ikke foretaget nogen regulering af måren, hvilket har været en betydelig årsag til fasanerne på Drejø er næsten udryddet.

For at sikre huse og faunaen, bør der iværksættes en effektiv regulering af måren. Til dette skal der anskaffes et antal 5-10 stk. fælder med vildtkamera til overvågning, dette for at undgå tilsyn 2 gange dagligt. Anskaffelse ca. 3000,- kr., årlig udgift 1000,- kr. (abonnement, æg, batterier) pr. sæt. Finansiering kan ske ved hvert hus betaler 500,- kr., hvilket er en billig ”forsikring”. En gruppe på 3-4 personer passer fælderne.

Regler for regulering af husmår

I forsvarlige indhegninger med fjerkræ samt i bebyggelse og pelsdyrfarme må husmår reguleres hele året. Desuden må de fanges i fælder op til 10 meter fra bebyggelse og forsvarlige indhegninger med fjerkræ. Husmår må reguleres med skydevåben op til 25 meter fra bebyggelse og nævnte indhegninger.

Dådyr.

Dådyr bestanden på Drejø er på ca. 200 dyr og stigende. Dette er så mange, at husejere har ”forskanset” sig bag 2 meter høje hegn for at beskytte deres pryd- og køkkenhaver. For landbruget betyder det også et tab på flere hundrede tusinde kroner om året.

Så en reduktion af bestanden er absolut nødvendig. Sidste år blev der afholdt et par møder, hvor der var en udbredt holdning til at reducere antallet af dådyr. Beboerforeningen opfordrede lodsejere og jægere til at gå sammen i en jagtforening. Der blev forsøgt med et par fælles jagtdage. Måske kan det lykkes i år?

Markus Sørensen

markus_sorensen@hotmail.com

Birthes indlæg:

Mår- og dådyr.

Jeg er blevet opfordret til at skrive noget om mår. Jeg ved sådan set ikke meget mere om mår, end hvad man kan Google sig til. Der er helt sikkert mange på øen, der ved meget mere.

Den ser vældig sød, lille og yndig ud på billeder. Men når man opdager, at den har udset sig et toilet på loftet over et næsten ny-renoveret rum. Og man tilfældigt opdager, at de nymalede loft brædder buler ned og skal skiftes. Så er den rigtig træls. Og jeg vil gøre ALT for at den ikke kom-mer ind i mit hus igen.

I et forsøg på at få løst en ( måren skal væk) af udfordrin-gerne, så kontaktede jeg et skadedyrs firma. De fik sprayet med et stof, den efter sigende ikke kan lide. Så i den periode det virker, så skulle den ikke have lyst til at bo der.
De var også ret sikre på, hvor dens faste rute har været: Op på plankeværket ved den lave bygning, op langs hus hjørnet og op på taget. Det kunne selv jeg godt se, når man så hullerne i plankeværket, og skidtet på hjørnet af den lave bygning. De foreslog dueværn på plankeværket- jeg har sat noget hønsetråd op ind til videre. Endvidere er der blevet savet grene af træerne, så den heller ikke kan tage den vej.
Ifm. at jeg kontaktede skade-dyrsfirmaet, så spurgte jeg bredt ud om der er andre der har udfor-dringer med mår, for så kunne man jo dele udgiften- tænkte jeg. Det fik jeg en hel del tilbage mel-dinger på- spredt ud over øen. Så min konklusion er, at der er mange mår på øen.
Jeg har set på en video, at en mår kan løbe lodret op ad en væg. Og også læst, at det er slet ikke noget problem, for den er så adræt. Så tænker jeg, at det let kan ske, at jeg får mår igen. Der skal ikke meget plads ved en tagsten eller en tagrende, så kan den komme ind. Den vil vist helst tage den nemmeste rute, men hvis der er så mange, så tilpasser den sig- tænker jeg.
Det gør dådyrene jo. Nu er de kommet ind på min lille lukkede gårdsplads, og har spist jordbærplanterne. De har lavet en veksel hen over nogle plader…eller er hoppet over hækken.
Husmåren må jages fra 1. september til 31. januar. Hvert år nedlægger jægere 4.500 husmår. Lige som der fanges en del i fælder. Har jeg googlet.
For 2 år siden kørte vi en aften runde på øen, og der pas-serede vi flere store flokke spredt ud over Drejø. Jeg talte næsten 200. Der er væsentlig flere nu, og i dag har jeg lige set en flok på 12 unge dådyr på Drejø Skov.
Jeg synes, at både mår og dådyr skal reguleres endnu mere. Der er alt for mange.

Birthe Christensen

Kære alle støtter.

Som postbud vil jeg bede Markus om det videre forløb i dette projekt.
Mht. til mårene skal der jo samles penge ind, købes udstyr mm. og der skal være en gruppe der passer fælder. Hvis der er flere der vil deltage i mårbekæmpelsen skal videre korrospondance ske til Markus Sørensen markus_sorensen@hotmail.com

Om dådyrene er der ikke meget at gøre før bliver enighed blandt lodsejerne om regulering.
Herunder alle der foreløbig vil bidrage til bekæmpelse af mår, Niels:

Vi vil gerne  være med til bekæmpelse af mår og dådyr.
Valbjørn, Drejø Skovvej 9

Vi har haft mår før vi fik nyt stråtag. En lokal Jæger skød 6 mår (en tæve og unger) en tidlig morgen. Herefter fik vi volierenet under stråtaget samt fjernet en del træer som gav adgang for måren. Siden ikke nogen problemer… men kan komme igen. Vi synes også at der er for mange hjorte, selv om det er et kendetegn for Drejø. Hjortene bør reguleres ned til et passende niveau, som øen kan bære.
Vi bidrager gerne med kr 500,- pr år. Hertil kan vi donere en mårfælde, som ikke har været brugt da vi ikke har kunnet tilse den dagligt.
Jens og Christiane
Husmandsvej 23

Vi vil også gerne bidrage til bekæmpelse af husmår.
Birgitte & Henrik Gonge

Jeg er enig i indlæggene om mår og dådyr som fremført af Marcus, Birthe, Marianne og Arne.
Jonna
Husmandsvej

Leif og jeg støtter også op om projektet ! Håber det lykkes.
Leif & Lisbeth
Drejø Brovej

 Falkshus er fuldkommen med i og meget gerne vil bidrager til projektet her.
Jonathan
Husmandsvej 5

Lotte og mig vil gerne være med til at bidrage til begrænsning af husmårene. Vi har som bekendt haft ret store ødelæggelser på grund af de små banditter.
Dådyrene generer ikke os på matriklen da vi ikke har noget stående de ikke må spise, og vi nyder faktisk synet af dem. Mange kommer på besøg hver dag hos os og overnatter hver nat i vores hegn. Om morgenen står de på toppen af vores ishus og soler sig. Vi har fundet frem til blomster typer som de ikke kan lide. Men der burde gøres noget ved mængden af dyrene eftersom der bliver flere og flere hvert år.
Lotte og Keld
Horskærvejen 2

Deltager gerne med kr. 500 til bekæmpelse af mår og dådyr.
Tommy Larsen
Kirkevejen 

Også vi vil med glæde støtte initiativet til at få mår og dådyr bekæmpet.
Måren har vi haft besøg af en enkelt gang og siden, ligesom Jette Helmer, holdt væk med en mårhyler. Dådyrene er bare en kæmpestor plage, når man gerne vil have en køkkenhave.
Kristian, Uwe og Annelise, Clausens Hus.

Vi har haft en mår, som vi skræmte væk med larm og høj musik. Måren er en plage så vi støtter forslaget om en årlig betaling på 500 kr. Problemet med dådyrene er blevet uoverskueligt i de 22 år vi har været her, så vi støtter Marcus forslag om jagt dage så bestanden kan reduceres betydeligt.
Alice og Svend

Vi vil også støtte
Hanne og Poul

Jeg vil meget gerne støtte op om bekæmpelses-planerne for de to ‘plager’ på Drejø.
Vi har i vores 25 år på Drejø formået at holde måren ude ved hjælp af to ‘mår-hylere’ på loftet under stråtaget (købt i England).Til gengæld har dådyrene været en sand plage. Det er dem, der har sat dagsorden i vores før så smukke have.
Så herfra gerne en automatisk indbetaling af 500 kr om året.
Jette Helmer

Vi støtter selvfølgelig også op omkring bekæmpning af mår.
Peter og Lise Lotte, Hønsehuset

Jeg vil selvfølgelig gerne støtte op omkring bekæmpelsen af mår. Det er et møgdyr.
For at gøre inddragelse af årlige bidrag nemt foreslår jeg følgende:
– 500 kr betales altid til samme konto
– Betaling på fast dato hvert år.
– Der opfordres til fast overførsel hvert år (Kan man nemt sætte op i netbank. Herved skal man ikke forstyrre folk og ikke minde folk om betaling)
– I fast overførsel skal man anføre adresse (F.eks.: Husmandsvej 1)
Lasse, Vigsvej 11

En god ide, at gå sammen mod mårene og en regulering af dådyrene.Vi deltager gerne med 500 kroner om året og håber også lodsejerne/jægerne kan gå sammen om en løsning for regulering af dådyrene.
Ellen og Keld

Jeg vil gerne først takke Birthe og Marcus for endnu en gang at gribe omkring nogle problemer vi har på ” vores ” Ø, og som kun bliver værre og værre og værre hvis ikke der kan findes en meget snarlig løsning eller forlig, Det kan ikke være sandt at ”vores” Ø bliver overtaget af invasive dyr og planter, jeg tænker her på de vilde brombær, mår og dådyr. Lad os begrave alle ”stridsøkser” og finde ”fodslag” mens det endnu er muligt. ! De sidst ankomne lodsejere, har jo kun kendt ”vores” Ø fra denne side, ”romantik” men vi er da stadig nogle, som kan huske, hvordan det var engang, på ”vores” Ø,

Der er lagt meget arbejde og mange penge i mange af de ”nye” haver, som nu er gemt bag grimme hegn, som om et år eller tre ikke kan holde hjortene ud , og hvad så ??? Jeg mødte en dag nogle ”turister” på kirkegården, de stillede det svære spørgsmål: Er det hegn omkring kirkegården for de dødes skyld, eller er det for at prøve at holde hjortene ude ?????? Jeg blev dem svar skyldig.!!!!Jeg har ikke glemt hensynet til de lokale landmænd, eller rettere problemet, men desværre bliver der jo også færre, og færre af disse !!!???
Lad os få en Åben og saglig debat og sammen, få gjort noget ved disse ”problemer” mens det endnu er ”OVERSKUELIGT” så vi kan tage ”VORES Ø” tilbage.
Ja, det var vores mening fra Skoven.
Marianne og Arne.